Her Konuda Bilgi ve Makaleler.

2 Mayıs 2013 Perşembe

Gezi rehberi,Antalya - adrasan

İlkbahar: gidilebilir


yaz: tam sezonu


sonbahar: tam sezonu


kış: gidilebilir



kumsala kadar gelen çam ağaçları. masmavi deniz. hepsi birarada, antalya'ya 75 kilometre mesafedeki adrasan'da sizleri bekliyor. yakın zamana kadar yalnızca ingiliz, alman ve italyanlar'ın yaz sezonu boyunca kapattığı koy, sakin tatil arayan, tatilcilerin gözdesi. şayet disco bulunmayan bir tatil yeri arıyorsanız, adrasan tam size göre.



adrasan, yeni adıyla çavuşköyü, türkiye'nin en güney ucundaki en yeni nokta diyebiliriz. buradan sonra gidecek bir yerinizi yok. yolunuz buraya düşerse, yapacağınız tek şey, denize kadar gelen çam ağaçlarının arasında, 2 kilometre uzunluğundaki kumsalda bol bol denize girip güneşlenmek. akşamları da köyün yerlilerin işlettiği otellerin restoranlarında birbirlerinden leziz yemeklerin tadına bakacaksınız. tatil dönüşü ise sizi artan kilolar bekliyor... 










nasıl gidilir ?


özel araç



antalya - kaş karayolu üstünde bulunmakta olan adrasan'a özel araçla gidiyorsanız; ulupınar kumluca yönünde ana yoldan giderken, adrasan yazılı kavşaktan içeri giriyorsunuz. bundan sonra 22 kilometre süren yolculuk yapmanız gerekiyor. yol bir miktar virajlı. hızınızı düşürmeniz koşul. ancak yol boyunca çam ağaçlarının arasında, sessizliğin sesini dinleyerek keyifle adrasan sahiline ulaşma şansınız var. virajların sona ermesinden sonra öncelikle çavuşköyü merkezine geliyorsunuz. burada seraların bolluğu sizleri şaşırtmasın. antalya ve yöresi türkiye'nin sera cenneti olduğu için, adrasan da bundan nasibini almış. köylüler seracılıkla uğraşıyor. sahilde toprağı olan aileler ise pansiyonculuk yapıyor.



köy merkezinden sonra ise sahile doğru yöneliyorsunuz. 2 kilometre süren yolculuk sonunda, denizin kıyısında toprak bir yol. arkasında tek sıra 10-15 pansiyon ve hotel, bir kaç da restoran sizleri karşılıyor. ne disco, ne gürültü, ne piyasa yeri. bunlar yok.



otobüs



otobüs ile önce antalya'a geliyorsunuz. buradan akşam üstü antalya garajından 15. 45'de, kaş - patara minübüslerinin kalktığı yerden ise 16. 00'da kalkan tek minübüs, sizi doğruca adrasan'a getiriyor.



bir başka alternatif ise, antalya'dan kemer'e minibüslerle gitmek. daha sonra da kalacağınız yeri arayıp sizi almalarını istemek. bazı işletmeler bunu belli bir ücret karşılığında yapıyor. hatta bazı müşteriler, bilhassa yabancılar havalimanına gelip, kalacakları yere haber veriyorlar. daha sonra da özel araçla alınıp kalacakları yere getiriliyorlar.







nerede kalınır ?


adrasan ya da yeni adıyla çavuşköyü, sit alanı olarak bilindiği için, yapılaşma yasak. burada bulunmakta olan tesislerde yıllardır önce mavi yolculuk yatlarına hizmet için kurulan binalardan oluşuyor. o nedenle adrasan'a gidince beş yıldızlı tesis hizmeti bulmayı beklemeyin.



ancak tesislerde yüzme havuzu, sıcak- soğuk su, her türlü yiyecek- içecek bulmak olası. zaten adrasan'da beş yıldızlı tesis yok. trafik kargaşası da yok.



var olana gelince. deniz, güneş, kimsenin birbirlerini rahatsız etmediği, 2 kilometre uzunluğunda kumsal, sakin atmosfer, hoş yemekler, kalacak aile pansiyonu ve otelleri... 



kalacak yerlere gelince. sahilde, deniz kenarında, kumsala 20 adım mesafedeki adrasan otel, bahçe içerisinde 10 bungalow ve 15 odalı otel binasından oluşuyor. bu yılki seçimlerde belediye başkanı seçilen mustafa taşkın, ailesiyle 20 yıldır bu tesisi işletiyor. tesisin odaları temiz. bungalowlar ise betondan yapılma. içerisinde banyo ve tuvalet de yer alıyor. ağaçların arasında bulunmakta olan tesis, derhal her yıl gelen avrupalı ve yerli turistlerin seçimi. içerisinde, birbirlerinden leziz yemeklerin sunulduğu restoranı, akşam serinliğini tadabileceğiniz açıkhava barı ile hizmet veriyor. otelden çevre gezilerine ve sualtı sporlarına katılma imkanı da var.



adrasan motel'in sahibi mustafa taşgın'ın dört kardeşinin de yanyana pansiyonları aynı sahilde yer alıyor. böyle bir aile herhalde türkiye'de yok. her tesisin bir başka özelliği var. işletmeler de bağımsız. aynı aileye ilişkin koreli pansiyon 16 odalı.



otel ford ise 28 odalı restoran ve barı var. ingiliz turistlerin tercih ettiği otelin yüzme havuzu da yer alıyor.



çevrede bundan başka kalabileceğiniz başka ailelere de ilişkin pansiyon da yer alıyor. bu tesislerin hepsinin önü halka açık kum plaj. denize çocuklarınızı yalnız bırakabilirsiniz. çünkü yaklaşık 50 metrelik bölümü diz kapaklarını geçmiyor.



adrasan sahilinde, yeni düzenlenen imar planına ideal olarak yapılan, her odasında klima ve telefon bulunmakta olan 3 yıldızlı cengiz kaan hotel ise sahilden 200 metre içeride. ancak çevresinde başka bir tesis olmadığı için rahat. büyük yüzme havuzu ile çam ağaçlarının arasında bulunmakta olan tesis, sıcaklardan bunalanlar için kaliteli ve titiz işletmeciliğiyle hizmet veriyor.







ne yenir ?


orfoz, lağos, mercan, sinarit, ıskaroz, sarıgöz, akya, çipura, kefal, kumda ve nil barbuna. yalnızca bunlar değil. 53 balık çeşidinin bir arada yaşadığı yerlerden biri adrasan koyu... 



o nedenle bilhassa restoranlarda balık ürünleri gerçekten leziz.



adrasan'da yemek yenilecek yerlerin başında, adrasan otel geliyor. şimdi belediye başkanı olan mustafa taşgın'ın yakın zamana kadar müşterilerine ailesiyle birlikte hizmet ettiği tesisin restoranında yemeklerin tadı doyumsuz. yalnızca tadı değil. yemek masanız akşam olunca beyaz örtülerine bürünüyor. masa kenarları, başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz tesbih ağacı yaprakları ile süsleniyor. mayıs ayından başlayarak parfüm gibi kokan ağaç yaprakları arasında, yemek yemenin tadı bir başka oluyor. restoranda bölgeye has arabaşı, gölle, bozcalama, balcan gibi yemekleri bulmak olası.



şimdi de size bazı yemeklerin tariflerini verelim.



biberli biftek: tane karabiber, soğan, mantar, domates ve biberle hazırlanıp, kemiklerin fırında yakılıp pişirildikten sonra, yağda kavrulması, kırmızı şarap ve krema ilavesiyle elde edilen özel bir sosla servis yapılıyor.



kafkas şaşlık: dövülen etin içerisine peynir konup, sigara böreği gibi sarılarak pişiriliyor.



bir başka leziz yemek durağı ise, grand cengiz kaan otel'in restoranı. burayı adrasan sahilinin en başarı belirten genç işletmecilerinden cengiz pınar, ailesiyle birlikte işletiyor. sıfırdan başlayıp ailesiyle birlikte açtığı otelin restoranında yemek arasında dans etmek, gülmek, eğlenmek, olası.



yemekleri ya kendisi ya da abisiyle birlikte mutfağa girip yapan cengiz pınar, bilhassa tavuk ve et güveç yemeklerde iddialı olduklarını ifade ediyor.







alışveriş


adrasan'da yapılacak alışveriş sınırlı. son yıllarda adrasan sahilinin tek yolu olan toprak yol çevresinde akşamları kurulan seyyar tezgahlarda, her türlü baharatı satın alma imkanınız var. bundan başka kekik, nane, ıhlamur gibi yöreden toplanan otları da alabilirsiniz.



hafta sonları çavuşköyü merkezinde kurulan pazar da da, mevsimine göre her türlü sebze ve meyveyi bulma imkanınız var. aşağı yukarı tüm ürünler, dalından yeni koparılıp getirildikleri için, büyük şehirlerde unuttuğunuz damak tadını burada tekrardan hatırlıyorsunuz.



köylüleri ikna edebilirseniz günlük yumurta, süt gibi ürünlerin de tadına bakabilirsiniz.







ilginç yerler


adrasan yerli köy halkının turizm yaptığı ender yerlerden biri. adrasan'da açık olan tesislerin yüzde 80'ini çavuş köyü sakinleri işletiyor. o nedenle tesislerde kaldığınızda kendinizi bir iki gün içerisinde aileden biri gibi hissetmeye başlıyorsunuz. bu özelliği nedeniyle yurt dışından bu tesislere gelen müşterilen 21 gün kadar başka hiçbir yere gitmeden burada tatillerini geçiriyor.



antalya'nın kumluca ilçesine bağlı olan adrasan, 1996 yılında belde oldu. sırtını bey dağları'na siper ederek akdeniz'e uzanan adrasan, doğallığın merkezi. çevresi çam ağaçlarıyla kaplı dağlarla çevrili yol, burada bitiyor. adrasan'ın ismi rumca'dan geliyor. yöre, helenistik çağa ilişkin cenevizliler'le ilgili izler taşıyor. yıllarca sit alan olması nedeniyle de iyice korunup beton yığınına dönüşmeyen adrasan'da imar çalışmaları bitmiş. önümüzdeki yıllarda sahilde tüm tesisler yıkılıp içeri çekilecek. sahil şeridinin 50 metresi günü birlik kullanım için yeşil alan olarak düzenlenecek.



adrasan sahili sığ. dolayısıyla yüzme bilmeyenler, çocuklar için çok uygun tatil beldesi. 2 kilometre uzunluğundaki kumsalı ise, herkesin rahat rahat denize girmesine elverişli. sahilin bir bölümü ise derin. burası da yüzmeyi sevenler için uygun. su içerisinde yüzerken bacaklarınıza minik balıklar gıdıklar gibi dokunuyor. bu bile başka hiçbir deniz kıyısında yaşayamayacağınız bir keyif.


adrasan sahilinin sığ oluşu nedeniyle koy, akdeniz'de kış aylarında fırtınaya yakalanan gemilere barınak oluyor.



yazın sörf, su kayağı, deniz bisikleti gibi su aktivitelerine kuca kaçan koyun sularında, 25 metre su içerisinde görüş mesafesinin olması da balık adamlar için çok cazip.



gelidonya burnu'nda 3300 yıl önce batmış fenike batığı bulunuyor. abd'li deniz bilimcisi george bas'ın batıktan çıkardığı antik anforalar antalya ve bodrum sualtı müzesinde sergileniyor. aynı bölgede bir kaç batık daha bulunduğu için, tüplü dalıp burada yasak. balıkçı tekneleriyle 1,5 saat mesafedeki phaselis açıklarında yer alan ve günübirlik turların durak noktalarından olan üçadalar kıyıları, kültür bakanlığı'nın dalış izni verdiği müsait yerler.



porto ceneviz ve sazak koyları da yörenin enteresan köşelerinden biri. burada çıkan tatlı su bir miktar buruk, bir miktar da tuzlu. ancak mantar ve bağırsak sorunu olanlar için deva olduğu söyleniyor, yöredekiler tarafından.



sazak'a kadar karayolu var ama porto ceneviz'e kesinlikle denizden ulaşmak gerekiyor. buraya gitmek içir adrasan koyundan tekne turlarına katılmanız olası.

antalya - adrasan

estetik köy... 



adrasan koyu, kapalı ve estetik bir yapıya sahip. musa dağı'na bağlı eliğ tepesi'nin silueti çökmüş bir deveyi andırıyor. koyun batısında markız tepesi yer alıyor. eskiden gözetleme kulesi olan yerde, 960 metre yükseklikte link tesisleri var.



çevre gezileri... 



adrasan etrafında patara, letoon, olimpos antik kenti, phaselis, gibi yerleşim yerleri tarih boyunca yer almış. buraları daha kara yolu yokken deniz ticareti ile gelişmiş. ne var ki adrasan'da o vakit hiçbir yerleşim yokmuş. çünkü vaktin yelkenlileri rüzgar gücüyle yol alırken, ters rüzgar karadan denize esince bir türlü adrasan koyuna girememişler. gündoğusu rüzarı alan koya şimdi ise motoru kuvvetli tekneler adrasan burnu'ndan yelken indiriyor.



kapalı koyda pırıl pırıl ve turkuza rengi denizel yetinmeyin sakin plaj arayanlar, sahildeki toprak yolu 100 metre takip ederek, hiç kimsenin olmadığı yleni koylarda yüzebilirler.



bu arada uykudan feragat edip sabah ilk saatlerinde fener burnu'na gidenler, güneşin alev topu gibi denizden çıkışını izleyebilirler. adeta kaynayan demir eriyik gibi ağır ağır güne merhaba diyengüneş, bütün görkemiyle çıkınca, denizdeki yansımayla, çevreyi de kendi rengine boyuyor.



geziler meraklı olanlar, değişik mekanlarda denize girmek, tarihle bütünleşmek arzu ederlerse, bir tarafıdeniz, bir tarafı duş görevi gören tatlı su derenin bulunduğu antik olimpos kenti kıyılarına gidip yüzebilirler.



kent harabelerini gezip. çıralı'da sönmeyen ateşi ve çevrenin doyumsuz manzarasını izleyebilirler. phaselis antik kenti ise, bir başka günübirlik kullanım alanı olan tarih hazinesi.



kaldığınız otel ve pansiyonlardan bisiklet kiralayıp olimpos ve çevresine uzun yolculuklar da yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder