Her Konuda Bilgi ve Makaleler.

10 Mayıs 2013 Cuma

Ağız ve diş sağlığını korumanın 32 yolu


1. estetik ve sağlıklı bir gülümseme için esas gereklilik tertipli doktor kontrolüdür. bir birey, gelişi hoş bir problem yaşamasa da, yılda en az iki kere diş doktoru kontrolünden geçmelidir.
2. sağlıklı bir ağız ve diş yapısının ilk adımı çocuklukta atılır. dolayısıyla doktor tercihi çocukluk yıllarında yapılmalı, kişi kontrolüne uzun sure aynı doktor ile devam etmelidir.
3. dişlerde ya da ağızda meydana gelen hiç bir problem geciktirilmemeli, en kısa sürede bir diş hekimine başvurulmalıdır. erken teşhis ve tedavi pek çok ciddi sorunun önüne geçebilir.
4. ağız sağlığında bir diğer kilit faktör beslenmedir. beslenme biçimine dikkat edilmelidir.
5. öğün aralarında karbonhidratlı gıda alımından kaçınılmalıdır.
6. aşırı asitli gıdalar mikroorganizmaların üremesini artırdığından çürüklerin oluşumunu hızlandırır. dolayısıyla çok sık tüketilmemeleri gerekmektedir.
7. çok şekerli ya da tuzlu gıdalar dikkatle tüketilmeli, sonrasında lazım diş temizliği aksatılmamalıdır.
8. aşırı soğuk veya sıcak gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır.
9. dişler sert cisimlerle karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalıdır.
10. ağız ve diş sağlığı bebeklikten başlar. bebeklerde biberonla beslenme en çok iki yaşına kadar devam etmelidir.
11. 2. 5 yaşından büyük çocuklarda parmak emmeye ve emzik kullanımına izin verilmemelidir.
12. bebeklerin en azından ilk 4 ay anne sütü ile beslenmelerine dikkat edilmelidir. bu ağız etrafındaki yumuşak doku ve kas işlevlerinin normal gelişimini sağlayacaktır.
13. bebeklerin emzik ya da biberonlarına şeker, reçel sürmekten veya bebeklere uyku aralarında şekerli süt, meyve suyu gibi gıdaları vermekten uzak durulmalıdır.
14. dişler her yaşta, günde en az iki kez dikkatli bir biçimde fırçalanmalıdır.
15. doktor önerisi ile alınan diş fırçası ve macunu 3 aylık periyotlarla yenilenmelidir.
16. diş fırçasının ve fırça ucunun büyüklüğü kişiye ve yaşa göre seçilmelidir.
17. fırça sapı kavraması kolay olmalı ve kişinin eline rahat oturmalıdır.
18. fırça ucu kılları orta sertlikte kıl yapısına sahip ve yuvarlatılmış olmalıdır.
19. uygun bir diş fırçası orta yumuşaklıkta en az 3 sıra, yuvarlatılmış naylon kıllardan yapılmış olmalıdır.
20. ufak başlı fırçalarla daha ayrıntılı ve iyi bir fırçalama yapmak olasıdır.
21. aynı fırçanın uzun müddet kullanımını önlenmek için kullanıldıkça renk değiştiren fırça kılları tercih edilmelidir.
22. dişler fırçalanırken diş fırçası kuru olmalıdır. yaygın olarak fırça ıslatılarak yapılan işlemde, fırça kılları yumuşadığı için temizlik tam olarak gerçekleşmemektedir.
23. diş fırçası üstüne mercimek tanesi kadar diş macunu sürmek yeterlidir.
24. diş fırçası 45 derecelik bir açı ile diş ve diş eti birleşimine yerleştirilmeli, dişler küçük dairesel hareketlerle diş etinden dişe doğru fırçalanmalıdır.
25. iyi bir diş fırçalamanın müddeti 2-3 dakikadır.
26. bu süreçte bütün diş yüzeyleri (dudak, yanak, dil, damak, kesici ve çiğneme) fırçalanmalıdır.
27. dişler fırçalanırken aşırı basınçtan ya da yüzeysel fırçalamadan uzak durulmalıdır.
28. her fırçalamada, önemli bir sindirim organı olan dil de temizlenmelidir.
29. diş fırçaları kısa sürede kuruyacak ve diğer fırçalar ile temas etmeyecek biçimde saklanmalıdır.
30. grip olunca diş fırçası yenilenmelidir.
31. diş fırçasının ulaşamadığı diş araları diş ipi kullanılarak temizlenmelidir.
32. diş ipi diş eti hastalıklarından korunmak için de uygun bir temizlik yöntemidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder