Her Konuda Bilgi ve Makaleler.

2 Mayıs 2013 Perşembe

Altın ve altın piyasası nedir ?

Altın, tarih boyunca birçok ulus için zenginlik simgesi olmuştur. yalnızca bir tasarruf aracı değil bir bir kültür olarak da yaşamımızda yerini almıştır. türk halkının tasarruf alışkanlıkları arasında altın'ın özel bir yeri vardır. günümüzdeki kadar çok çeşitli yatırım araçlarının olmadığı dönemlerde, altın en gözde tasarruf aracı olmuştur.

türkiye'de bilezik gibi takılar ile cumhuriyet ve reşat gibi liralardan meydana gelen 3500-4000 ton civarında altın tasarrufu olduğu tahmin edilmektedir. bu miktarın parasal karşılığı 60 milyar usd civarındadır.

türkiye'de altın piyasası

kapalıçarşı fenomeni
altın denince akla gelen ilk yer hiç şüphesiz kapalıçarşı'dır. tarihi çarşı, eski parlak günlerini özlese de yine de altın ve döviz ücretleri için "belirleyici" rol oynamaya devam eden bir mekandır.

istanbul altın borsası
ülkemizde uzun yıllar batılı anlamda bir "değerli madenler borsası" olmamıştır. 1993 yılına gelindiğinde altının ücretinin belirlenmesi ile ithal ve ihraç edilmesi serbest bırakılmıştır. yine aynı yıl "istanbul altın borsası" nın temelleri atılmıştır. lazım düzenlemeler yapıldıktan sonra nihayet temmuz 1995'de istanbul altın borsası kapılarını yatırımcılara açmıştır.

istanbul altın borsası'nın kurulmasıyla altın ilk defa örgütlü bir piyasada işlem görmeye başlamıştır. bu sayede altının finansal sisteme kazandırılması yani yastıkaltı altının ekonomiye dönmesi ve altına dayalı yatırım araçlarının geliştirilmesi hedeflenmiştir.

istanbul altın borsası (iab) ile altın ücretleri dünya fiyatlarına paralellik kazanmıştır. bundan başka ithal edilen altınların genel kabul gören standartlarda ve saflık derecesinde olması zorunluluğu getirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder