Her Konuda Bilgi ve Makaleler.

11 Mayıs 2013 Cumartesi

Burun kanamaları neden olur


Kişinin vücudunun gelişi güzel bir yerinden kan geldiğini görmesi son derece tedirgin edici ve paniğe sürükleyici bir durumdur. hele hele tam yüzümüzün ortasından, en görünür yerden yani burundan kan gelmesi ve bol orandaki kanamalar gerçekten korkutucudur.
birçok nedenden dolayı burnumuz kanayabilir. basit bir gribal enfeksiyon sırasında, burnumuza aldığımız bir darbeden dolayı, alerji nedeniyle burnunu kaşıyan çocuklarda da kronik tahrişe bağlı kanamalar olabilir.
araştırmalar sonrasında önemli bir hastalığa bağlı olmadığı saptanmış burun kanamalarından korkmayın. unutulmamalıdır ki burun kanamalarının yüzde 95' i burun ön bölgesinden kaynaklanmaktadır. önemli olan böyle bir taktirde nasıl müdahale edebileceğimizi bilmemizdir.
- ilk olarak başımızı dik tutmalı ve kalp düzeyinden yüksekte olmasına dikkat etmeliyiz.
- burnumuza olasıysa buzlu su yoksa musluktan bol su çekerek burun içini temiz ve soğuk hale getirmeliyiz.
- kanama hala durmamışsa burun deliklerimizi sıkabildiğimiz en kuvvetli biçimde sıkarak 5-10 dk. beklemeliyiz (yeterli basınçla sıktığımızı elimizi bıraktığımızda burun derisinin beyazlamasından anlayabiliriz).
- gazlı bez ya da pamuk tamponlarla kanama bölgesine baskı uygulayabiliriz. ancak kanama hangi tarata olursa olsun bu tamponu çift taraflı yapmakta fayda vardır.
- bütün bunlara karşın durmayan burun kanamalarında kesinlikle bir sağlık kuruluşuna başvurmalıyız.
sonuçta bizi sıklıkla korkutan burun kanaması çoğunlukla kolayca tedavi edilen ve kimi vakit yaşamımızı daha büyük tehditlere karşı koruyan bir hastalıktır. vaktinde ve doğru önlemlerle bu kanamalardan kurtulabilir ve tansiyon konusunda daha uyanık olarak vücudumuzu tehlikelerden korumuş oluruz.
kaynak: op. dr. abdülkadir göksel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder